Zbornica laboratorijske medicine Slovenije

Obvestilo

Obveščamo vas,

da zaradi dopusta od 27.12.2021 do 31.12.2021 na sedežu zbornice ne bo uradnih ur za stranke.

Vaša vprašanja nam prosim posredujte po elektronski pošti. Odgovorili vam bomo v najkrašem možnem času.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav.

Tajništvo ZLMS

več …

Licence za specialiste medicinske biokemije

 V Uradnem listu 190/3. 12. 2021 je bila objavljena Odredba o spremembi Odredbe o seznamu izvajalcev
zdravstvenih poklicev, ki morajo biti vpisani v register in imeti veljavno licenco.

Odredba za specialiste medicinske biokemije ponovno zahteva licence!
S tem so bila dosežena dolgoletna prizadevanja za »povrnitev« licenc, vse od leta 2013, ko so bile z odredbo odvzete.

Povezava na objavo v Uradnem listu

več …

Sklep Odbora za strokovna vprašanja

Sklep Odbora za strokovna vprašanja, glede vprašanja o problematiki razporejanja laboratorijskih delavcev na delovišča za odvzem brisov nazofarinksa na SARS-CoV-2.

Sklep SO št. 2/2021:

Po  Pravilniku o izvajanju mikrobioloških preiskav na SARS COV2 ( Uradni list RS, št. 112/21)  je za izvajanje odvzema brisov na SARS COV2 pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v javni mreži izvajalcev javne zdravstvene službe, zadolžen zdravnik in zdravstveno osebje, ki je zato  strokovno ustrezno usposobljeno. Laboratorijski tehniki in inženirji laboratorijske biomedicine so zdravstveni delavci, pri katerih v izobraževalni proces in v praktično usposabljanje niso bile  vključene teoretične in praktične osnove jemanja brisov nosu, nazofarinksa in/ali žrela. Zaradi navedenih dejstev  laboratorijsko osebje ni kompetentno za izvajanje odvzema brisov na SARS COV 2 in za razporejanje na ta delovišča ni ustrezno.

V epidemioloških razmerah pa zaradi kritičnih obremenitev vseh  zdravstvenih delavcev v nekaterih zavodih lahko obstajajo možnosti  tudi po vključitvi  laboratorijske profesionalne  skupine v izvajanje odvzema brisov, vendar mora biti  pred vključitvijo  sistemsko urejeno usposabljanje laboratorijskih delavcev za strokovno in varno jemanje brisov na SARS COV 2. 

 

več …

Dodatno pojasnilo k obvestilu o podaljšanju veljavnosti dovoljenj za medicinske laboratorije

153-1535349_law-graphics-law-illustration-png-transparent-png

Glede na številna vprašanja o 20. členu Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva (obvestilo poslano članom in objavljeno na spletni strani ZLMS, dne 15.07.2021), vam posredujemo dodatno pojasnilo s strani Ministrstva za zdravje.

Glede sprejetja 20. člena Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva (Uradni list RS, št. 112/21) vam pojasnjujemo, da zapisano ne pomeni, da medicinskim laboratorijem, katerim je že bil izdan oziroma bo izdan sklep o pregledu medicinskega laboratorija, ni treba opraviti preglede oziroma da lahko zavračajo preglede.

Omenjeni člen velja za tiste medicinske laboratorije, ki so oziroma bodo v letu 2021 pravočasno oddali vlogo, pa jim ministrstvo zaradi zasedenosti komisij ne bo moglo zagotoviti pregleda v rokih, določenih na podlagi osmega odstavka 4. člena Pravilnika o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za izvajanje preiskav na področju laboratorijske medicine (Uradni list RS, št. 64/04, 1/16, 56/19, 131/20 in 152/20 – ZZUOOP). Ne glede na navedeno bomo postopke, ki so v teku, poskušali izvesti v celoti v roku., V tem primeru bo izdana odločba o dovoljenju z veljavnostjo petih let, v nasprotnem primeru pa bo izdana odločba, s katero bo dovoljenje podaljšano le do konca leta 2022.

 

 

 

več …

Koristne vsebine

Zdravstvene novice

WHO: Mogoče je, da se Evropa premika proti nekakšni končnici pandemije
WHO: Mogoče je, da se Evropa premika proti nekakšni končnici pandemije

Z omikronom bi se v Evropi do marca lahko okužilo 60 odstotkov ljudi in to bi lahko pomenilo konec pandemije, je dejal direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge, a hkrati pozval k previdnosti, ker lahko virus mutira.

"Bolnikom je vseeno, kako sem oblečena"

Ermina Begović, 32-letna zdravnica, specializantka prvega letnika interne medicine, ima za celjsko bolnišnico samo lepe besede. Vzljubili so jo tako bolniki kot sodelavci, ki jim z veseljem odgovarja na vprašanja o ruti. Je namreč pokrita muslimanka.

Od ponedeljka izolacija ob izpolnjevanju določenih pogojev skrajšana na sedem dni
Od ponedeljka izolacija ob izpolnjevanju določenih pogojev skrajšana na sedem dni

Epidemija je še naprej v porastu. V soboto so med 18. 424 PCR-testi potrdili 13. 911 primerov okužbe z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 75,5 odstotka izvidov testov.

Množični protesti v Bruslju: policija proti protestnikom uporabila vodni top in solzivec
Množični protesti v Bruslju: policija proti protestnikom uporabila vodni top in solzivec

Po sobotnih protestih v več evropskih državah so protikoronski protesti danes potekali tudi v Bruslju. Po navedbah organizatorjev se je zbralo 500. 000 ljudi, po podatkih policije pa okoli 50. 000. Izbruhnili so spopadi, policija je uporabila vodni top.

Izolska bolnišnica bo do poletja dobila ločen infekcijski oddelek
Izolska bolnišnica bo do poletja dobila ločen infekcijski oddelek

Izolska bolnišnica se je zaradi potrebe po ločenih prostorih za obravnavo bolnikov z infekcijskimi obolenji lotila gradnje ločenega oddelka. Milijon evrov vredno investicijo bo financiralo ministrstvo za zdravje, dokončana pa naj bi bila do poletja.

Nemški minister: Četrti odmerek ne bo obvezen; Samoa in Kiribati ustavljajo javno življenje
Nemški minister: Četrti odmerek ne bo obvezen; Samoa in Kiribati ustavljajo javno življenje

Na Poljskem so zaznali nov rekord okužb, v zadnjih 24 urah so odkrili 40. 876 novih primerov. Poljski premier Morawiecki je v petek pozval državljane, naj delajo od doma, in napovedal brezplačne hitre teste.

V Mariboru polno zasedene vse ambulante - osebnega zdravnika ni več mogoče izbrati
V Mariboru polno zasedene vse ambulante - osebnega zdravnika ni več mogoče izbrati

V Sloveniji je brez izbranega osebnega zdravnika okoli 130 tisoč ljudi. V ZD-ju Maribor novih bolnikov sploh ne vpisujejo, saj so vse njihove ambulante že polne. Na težavo z vpisovanjem novih bolnikov sicer opozarjajo že dalj časa.